2019.05 Ziekteverzuim onder controle houden

Deze opleiding focust zich vooral op wat te doen als je vandaag reeds met een hoog ziekteverzuim te kampen hebt. Tevens  staan we ook stil bij de belangrijkste preventieve maatregelen die vooral lange termijn denken impliceren.

Ziekteverzuim heeft een belangrijke impact op je organisatie. De oorzaken zijn complex en hebben deels te maken met het werk. De oplossing bestaat niet uit één spectaculaire actie. Het vraagt een doordachte aanpak die rekening houdt met een waaier van factoren binnen een complexere zorgorganisatie. Het is lange termijn denken en impliceert een cultuurverschuiving in je organisatie. Maar bij een te hoog ziekteverzuim moet er ook op korte termijn gewerkt worden.

De beste preventie is inzetten op inspirerend leiderschap in een innovatieve zorgorganisatie (zie 5 daagse opleiding)

Onderzoek toont aan dat sterk geëngageerde medewerkers tot 50 % minder afwezig zijn. Maak kennis met de cruciale factoren die engagement maken of kraken. Deze dagopleiding staat stil bij de belangrijkste maatregelen en een goede communicatie met je medewerkers in functie van lange termijn resultaat.

Hebben wij een ziekteverzuim hoger dan 3,5 % ? Dan heb je een probleem dat onmiddelijke actie vraagt.

Hoe storend is ons ziekteverzuim? Hoe kunnen wij dit terugdringen?

Na deze dagopleiding kan je direct aan de slag. Je bent instaat een procedure op te starten hoe je het bestaand ziekteverzuim gaat aanpakken op korte termijn. Dit impliceert het opstellen van een efficiënte procedure, eventueel aanpassen arbeidsreglement, maken van afspraken binnen de organisatie, introduceren van ziekteverzuimgesprekken, voeren van re-integratiegesprekken, … De zin en de onzin van het sturen van een controle arts.
 
 
Naast deze dagopleiding bieden wij ook maatwerk aan om samen met een werkgroep binnen je eigen organisatie aan de slag te gaan om bestaand ziekteverzuim terug te dringen.
 

 

Thema: 
Human Resources/RIZIV, IAO/Leider, Coach, Manager, Burnout
Doelgroep: 
Directie, Stafleden, Leidinggevenden
Prijs: 

139,50 (dagopleiding)

€139,50 (ex. 21% btw)

Aantal cursisten: 
18
Locatie: 
Kasteel Ter Ham
Extra info: 

Broodjeslunch is voorzien.

Vormingsdata: 
Hele dag
vrijdag, 17 mei, 2019 - 09:00 tot 17:00
Permanente vorming FC HVP!

 

Docent: 

Rudi Veekhoven

Rudi Veekhoven, gedelegeerd bestuurder Optimum C, is van opleiding kinesitherapeut en vond professioneel al snel zijn passie in de ouderenzorg. Vandaag kan hij terugkijken op meer dan 25 jaar ervaring in de sector. Hij zag ouderenzorgorganisaties van dichtbij evolueren en stond daarbij dikwijls mee aan het roer. Gedurende zijn loopbaan bleef hij zich specialiseren (Vlerick, K.U.Leuven …), met een bijzondere voorliefde voor HR en people management. Omdat hij zelf heel wat functies heeft uitgeoefend, is hij vandaag niet enkel de man van de theorie, maar ook van de zorgpraktijk.
Vandaag is hij onder meer Senior Consultant ‘innovatieve arbeidsorganisaties’ bij Flanders Synergy. Hij leidt expertisecentrum Optimum C met veel passie, en staat ook graag nog eens zelf ‘voor de klas’. Daar heeft hij een reputatie opgebouwd dankzij zijn ‘motivational speech’-stijl van doceren.