Thematische bijdragen

Lees het zomernummer van UITGERUST

De zomer komt eraan, dus het is weer tijd voor een nieuwe UITGERUST! Eentje waarin Lassie de therapiehond en Gust het woonzorgvarken de hoofdrol spelen. Maar ook waarin CRA's in de bloemetjes worden gezet en waarin er op los gespeeld wordt in woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Halle. Kortom, alweer een boeiende editie. 
 
 


Meer lezen

NIEUW: verdiepingsmodule incontinentie

Tussen 55% en 75% van de bewoners in woonzorgcentra lijdt aan een vorm van incontinentie. Volgde je al de basismodule (in)continentiecoach? Optimum C ontwikkelde samen met Essity een verdiepingsmodule rond deze prangende problematiek


Meer lezen

Nieuw op aanvraag

Wilt je team zich graag verdiepen in motorische - of gedragsstoornissen die te maken hebben met slechter werkende zintuigen of veranderde prikkelsverwerking door dementie? In een halve of hele dag introduceert onze expert je in 'Sensomotorische Integratie'.

Ontdek ons volledige aanbod, voor een vorming op maat van je team, op het moment dat jullie past!


Meer lezen

Goeie zorg is rendabel!

Kwaliteitsvolle zorg is rendabele zorg. Met specifieke sectorkennis en een objectieve, deskundige visie helpt Optimum C zorgorganisaties om de boekhouding op orde te krijgen.

Samen vinden we tijd, ruimte én middelen voor een optimaal zorgaanbod voor uw bewoners. Doe gerust een beroep op onze expertise.


Meer lezen

Welkom, plug in!

 

Connecteer met de kennis, expertise en creativteit van honderden collega's in de zorgsector.
Word lid van het Optimum C-netwerk.


Meer lezen

Lees het lentenummer van UITGERUST

Een echt lentegevoel hebben we nog niet, maar wel al een lentenummer van UITGERUST! Met o.a. een beklijvend gesprek met het palliatieve supportteam van WZC-Sint-Lambertus'Buren in Zelem, een analyse van de moeizame zoektocht naar WZC-directeurs, en ook hoopvolle artikels voor als het weer betert: over therapeutische tuinen en dagtrips met bewoners.


Meer lezen

Vormingen erkend inzake functiecomplement

Een hele reeks vormingen en modules van Optimum C zijn erkend in het kader van functiecomplement. Daardoor kunnen medewerkers zich bijscholen of specialiseren met als extraatje een maandelijkse loonstoeslag. Voor het overzicht van deze vormingen, zoek op onze vormingspagina onder 'specials'. 


Meer lezen

Teamwork voor een warm thuisgevoel

Hoe creëren we in woonzorgcentra een écht thuisgevoel? Zorg en therapie wordt steeds beter afgestemd op wat bewoners en familie belangrijk vinden. Maar ook andere elementen hebben een invloed op het thuisgevoel. Tijd voor een allesomvattende blik! Ontdek onze nieuwe module rond thuisgevoel en levenskwaliteit van bewoners.


Meer lezen

Een pluim voor je team!

Wat extra waardering doet wonderen! Beloon je team met een duidelijke boodschap: ze zijn top! Download de gratis affiche en hang deze in een personeelsruimte in jouw voorziening. Doe mee aan de Facebookactie en win een leuk extraatje voor die ene bijzondere collega die het afgelopen jaar echt het verschil maakte!


Meer lezen

Lees het winternummer van UITGERUST

Hoe helpen clowns ons om terug contact te maken met ouderen met dementie? De verkiezingen zijn voorbij, leve de volgende verkiezingen? Maak er een feest van! En onze tips voor boeiende en interactieve lectuur over ouderenzorg. Dit en nog veel meer vind je in een heerlijk opbeurende editie van Uitgerust, ideaal voor de donkere wintermaanden!


Meer lezen

Incontinentie is te voorkomen!

Tussen 55% en 75% van de bewoners in woonzorgcentra lijdt aan een vorm van incontinentie. Het vergt veel tijd en energie om te verschonen – wat voor de bewoner of de medewerker geen aangenaam verzorgingsmoment is. Maar vooral de gevolgen voor de levenskwaliteit van ouderen zijn groot – van fysiek ongemak tot psychisch leed door een groeiend isolement.

Hoog tijd om het probleem grondig aan te pakken! Daarom organiseert Optimum C voor het derde jaar op rij een module (in)continentiecoach in samenwerking met TENA.


Meer lezen

Kasteel Ter Ham tot het jaar 2113 in erfpacht van Optimum C

Optimum C vzw, sedert 2014 al erfpachthouder van Kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel, sloot eerder deze maand een nieuwe erfpacht af met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Daarin werd de duur van de overeenkomst verlengd van 50 naar 99 jaar. Sedert 2014 is de 15de-eeuwse waterburcht met slotgracht de thuisbasis van Optimum C, een expertisecentrum voor professionals in de zorg. Het kasteel wordt ook deel of volledig gehuurd voor zakelijke events.


Meer lezen

Zorg voor bewoner is ook zorg voor familie

"Niemand kan de zorg voor onze ouders beter doen dan wij zelf." Die gedachte pent (schoondochter) Frie neer in het gastenboek van residentie Poortvelde in Aarschot. In wat een aangrijpend dankwoord zou worden, beschrijft ze de zorgen, twijfels en bekommernissen die zij en haar man hadden toen haar (schoon)ouders naar het wzc verhuisden. Naar aanleiding van haar verhaal bracht Uitgerust Magazine een artikel over de soms moeilijke relatie met familieleden van bewoners.


Meer lezen

Lees het herfstnummer van UITGERUST

Met o.a. een terug- én vooruitblik van vijf OCMW-voorzitters op de zorg door lokale besturen, een verfrissende visie op de plaats van het poetsteam en een vernieuwende kijk op incontinentie. Kijken jouw bewoners graag televisie? Uitgerust ging ook een kijkje nemen in Zorgbedrijf Genk om de figuurlijke plek van de TV in het wzc te ontdekken.


Meer lezen

Vraag jouw inspiratiebundel aan

Eindelijk is hij er: de inspiratiebundel met 101 ideeën voor zinvolle dagbesteding. Ingezonden door ruim 80 woonzorgcentra en verwerkt door Optimum C, het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, het Forum Palliatieve Zorg, Kim Opdecam van www.hartwerken.be en OKRA 55+. Bestel hem vandaag.

 

 

 


Meer lezen

Naar de zorgboerderij?

Dit voorjaar bracht Optimum C een ogen openend werkbezoek aan een zorgboerderij in Nederland. Dit type zorgverblijf bestaat vandaag bij ons nog niet, toch niet voor personen met dementie.
Optimum C onderzoekt hoe zorgprofessionals bij ons toch maximale inspiratie kunnen halen uit de ervaringen in Nederland. Heb je interesse, laat het ons dan snel weten!


Meer lezen

Terugblik HEALTH&CARE 2018

Eind april verzamelde de zorgsector opnieuw voor vakbeurs HEALTH&CARE. Ook Optimum C was weer van de partij. Het werd een intensieve 3-daagse vol warme ontmoetingen, memorabele gesprekken en fotogenieke bezoekers! Poseerde jij voor ons 'Uitgerust-bedje'? Ontdek de foto's hier.

 


Meer lezen

Grote inspiratiedag zinvolle dagbesteding

Hoe zorg je ervoor dat bewoners in wzc's mooie momenten beleven en hun dagen zinvol kunnen doorbrengen? Samen met de professionals die dagelijks in de praktijk staan, gingen we op zoek naar de succesverhalen. Schrijf nu in voor de grote inspiratiedag rond zinvolle daginvulling op 7 juni en laat je onderdompelen!


Meer lezen

NIEUW: Congres 'Zorgteams met peper en vuur' op 22 maart 2018

Leidinggevende of HR-verantwoordelijke van een zorgteam? Zoek je naar hefbomen en tips om je team ‘in vuur en vlam te zetten?’ Dit congres organiseert Optimum C speciaal voor jou! Met Els Van Keymeulen, HR-directeur bij Torfs schoenen. 

Ontdek het programma.


Meer lezen

Nieuwe 'UITGERUST' is uit!

De wintereditie van UITGERUST is onderweg naar de hele Vlaamse ouderenzorgsector! Met onder meer professoren Boen en Van Uffelen (K.U.Leuven) over hoe je senioren constant kunt uitnodigen om te bewegen, een openhartig gesprek over intimiteit tussen oudere partners in woonzorgcentra en een hoopgevend verhaal over bouwen na VIPA.

Veel leesplezier!


Meer lezen

NIEUW: Congres 'De rechten van de bewoner'

In onze woonzorgcentra dragen we zorg voor kwetsbare ouderen. Wanneer ze zelf nog moeilijk kunnen opkomen voor hun rechten, is het aan familie en zorgverleners om samen beslissingen te nemen in het belang van de ouderen. Hoe doe je dat, professioneel, correct en menselijk betrokken? Actueler dan ooit! Mis dit congres op 12 december niet.


Meer lezen

Word dit najaar (in)continentie-expert

Dit najaar organiseert Optimum C i.s.m. TENA drie modules rond (in)continentie: een in Brugge (vanaf 25/9), een in Steenokkerzeel (vanaf 29/9) en een Franstalige module in Mons/Bergen (vanaf 25/9). Er is nog plaats! Registreer je vandaag nog en word expert én coach van je team. 

Hoofdverpleegkundige Lut Bosschaerts van WZC St-Elisabeth volgde de module samen met een collega van elke afdeling: "Een aanrader! Dit had 30 jaar geleden al moeten bestaan. Incontinentie is vaak snel vanzelfsprekend voor medewerkers. Maar voor de bewoner wordt het dat nooit. Sinds de vorming gaan we heel anders te werk bij opnames."


Meer lezen

Nieuw vormingsprogramma online

Ook in 2017-2018 staat Optimum C klaar voor jou en je team, met een breed aanbod aan inspirerende congressen, diepgaande modules, efficiënte dagopleidingen en een hele 'portefeuille' aan vormingen op aanvraag. Ontdek het allemaal op deze website of download het overzicht


Meer lezen

UITGERUST in een nieuw jasje!

Eind juni viel de nieuwste editie van UITGERUST bij alle Vlaamse ouderenzorgorganisaties in de brievenbus! Misschien keek u verrast op. Want UITGERUST zit in een nieuw jasje. Na de eerste jaargang ging het team aan de slag met de feedback uit de sector. En over het resultaat zijn we - zacht uitgedrukt - in onze nopjes!

Veel leesplezier!


Meer lezen

Vormingen erkend voor kmo-portefeuille

Het vormingsaanbod van Optimum C werd onlangs erkend in het kader van de kmo-portefeuille. Dit betekent dat kmo's onder bepaalde voorwaarden subsidies (tot 40% van de kostprijs) kunnen aanvragen voor vorming bij Optimum C. Wie recht heeft op deze subsidie en hoe deze wordt aangevraagd, wordt duidelijk omschreven in de informatiegids, ontwikkeld door de kmo-portefeuille Academy. Vraag hem hier aan.

Deze erkenning betekent ook dat werknemers die zelf hun opleiding bij Optimum C betalen, daarvoor opleidingscheques mogen gebruiken.


Meer lezen

Jouw verhaal over fixatie

Op donderdag 11 mei organiseert Optimum C het congres 'Beweeg tegen fixatie!'. Daarvoor zijn we nog op zoek naar (anonieme) waargebeurde situaties. Heb jij al een voorval beleefd waarbij je echt niet wist wat te doen? Waarbij de alternatieven voor fixatie niet meteen voorhanden waren? Vertel het anoniem via dit formulier. We bespreken je verhaal tijdens het congres en zoeken samen naar de juiste manier van handelen. 

Klik hier voor meer info over het congres

 


Meer lezen

Team Optimum C breidt uit met zorgbouwexpert Rudy Vermeulen

Rudy Vermeulen versterkt sinds kort als senior consultant het team van Optimum C. Rudy is ervaren en beslagen in zorgbouw, met een gedegen kennis van wetgeving, normeringen en innovatieve materialen.
Rudy zal vanuit Optimum C woonzorgcentra ondersteunen die voor of midden in een bouwavontuur staan.


Meer lezen

Dank voor je bezoek op HEALTH&CARE!

Eind september 2016 vond je het team van Optimum C gedurende drie dagen op HEALTH&CARE. Het waren drie inspirerende dagen, met aangename en interessante ontmoetingen met tal van bezoekers! Vanaf nu vind je ons weer permanent in Kasteel Ter Ham. Altijd welkom, tijdens een van de vele events of vormingen, of gewoon op afspraak.


Meer lezen

Raad en daad door Optimum C

Optimum C ontwikkelde vijf kant-en-klare adviesformules, waarbij je duidelijk weet wat te verwachten. De standaardaudit brengt de algemene gezondheid (zorg, HR en financiën) van de organisatie in kaart. Met de tevredenheidsmeting medewerkers wordt je team op kwantitatieve wijze bevraagd. Een diepgaande tevredenheidsmeting bij bewoners houdt je een spiegel voor m.b.t. de impact van je zorg- en HR-beleid. Onzeker over je te rapporteren zorggraad? Vraag een interne kappa-controle aan, als objectieve voorbereiding op de officiële controle. Of kies voor een structurele 'behandeling' van het ziekteverzuim in je organisatie.


Meer lezen

Word lid (nu extra voordelen!)

Optimum C is niet enkel een dienstverlener, het is ook een netwerk van voorzieningen die samenwerken aan betere zorg, een sterker HR-beleid en een optimaal financieel evenwicht.

Word ook lid en profiteer van de nieuwe voordelen: een gratis gestandaardiseerde audit, een tevredenheidsmeting bij medewerkers OF bewoners, een aantal gratis vormingen en kortingen op het hele vormingsaanbod van Optimum C!


Meer lezen

Ouderenzorg verdient hart onder riem: gratis vorming

Deze zomer was onze sector weer volop in de media. Jammer genoeg werd niet de mooiste kant belicht. Optimum C wil de sector graag een hart onder de riem steken. Extra personeel leveren kunnen we niet, maar met de juiste ondersteuning en coaching kan Optimum C uw organisatie wel helpen het ziekteverzuim terug te dringen, personeelsverloop te verminderen en leidinggevenden ondersteunen om goeie coaches te worden voor hun team. Volg een gratis vorming rond de innovatieve zorgorganisatie.


Meer lezen

Optimum C ontvangt Q4-kwaliteitslabel voor vormingsaanbod

Optimum C vroeg deze zomer een onafhankelijke audit aan door de Qfor certificator Management Information, met een erg positief rapport als resultaat. Het levert Optimum C een erkenning op voor 3 jaar, waarbij voor alle vormingsactiviteiten het Q4-label mag gebruikt worden. 


Meer lezen

Optimum C ingeschakeld voor beheer WZC De Duinpieper in Oostende

Sedert begin deze maand wordt WZC De Duinpieper in Oostende uitgebaat door Optimum C. Optimum C gaat aan de slag met het bestaande, enthousiaste team, dat actief wordt gecoacht en bijscholing kan volgen. 


Meer lezen

'Zelforganiserende' teams kunnen in alle organisaties

Draag zorg voor je medewerker en je bedrijf zal betere resultaten boeken. Zo eenvoudig is het motto van Rudi Veekhoven, afgevaardigd bestuurder van Optimum C, dat zorgorganisaties ondersteunt om de bedrijfscultuur te veranderen.
Journaliste Karen De Becker pende Rudi's gepassioneerde verhaal neer voor het 'Uitgerust', het nieuwe magazine voor de Vlaamse ouderenzorg.


Meer lezen

Bezoek ons op Health & Care 2016

Vind ons eind september op de vakbeurs Health & Care, in Flanders Expo Gent. We maken er graag kennis met jou! Wat houdt jou en je team bezig? Ontdek hoe Optimum C jouw organisatie kan ondersteunen om het verschil te maken voor bewoners en team. 


Meer lezen

Zinvol werk op de zorgvloer

Eén op drie werknemers ervaart zijn/haar werk niet als zinvol. Zo blijkt uit een bevraging door een consortium van de AMS, Flanders Synergie en een aantal bedrijven. Ook in de ouderenzorg is dit een issue. Hoe creëren we de juiste organisatie- en takenstructuur, met een goeie balans tussen autonomie en taakeisen, een gevarieerde jobinhoud en een optimale teamwerking? Optimum C gelooft sterk in de innovatieve zorgorganisatie (IAO) - en ontwikkelde hiervoor een toegepast vormingsaanbod voor leidinggevenden. 


Meer lezen

Motivatie medewerkers: loonsopslag of vorming?

Vorming motiveert medewerkers meer dan opslag. Dat lijkt een rare vaststelling. Maar als je er dieper op inzoomt, is het niet onlogisch. Een werkgever die investeert in vorming voor een medewerker, bevestigt immers dat die medewerker de moeite waard is. De werkgever toont dat er een lange termijn toekomst voor de werknemer ligt in het bedrijf en dat de organisatie gelooft in zijn groeipotentieel. 


Meer lezen

Toenemende zorggraad in WZC's: hoe de draagkracht van onze teams verhogen?

Door de demografische evolutie - we leven allemaal langer - en bijhorende beleidskeuzes van de Vlaamse en federale overheid (residentiële zorg als allerlaatste oplossing), stijgt de zorggraad in de Vlaamse woonzorgcentra voelbaar. Waar er vroeger vaak nog een mix was tussen ‘goede’ en ‘minder goede’ profielen, heeft de gemiddelde bewoner nu veel meer zorg nodig. Hij of zij is vaak ook erg passief. Maar kunnen onze verzorgers nog actiever worden?


Meer lezen

Kinesitherapie en/of robottechnologie: hoe motiveer je best tot bewegen?

De kiné is al lang niet meer de ‘masseur’ van het woonzorgcentrum. Verwacht wordt dat hij of zij de residenten gedurende de hele dag in beweging brengt en houdt. Maar hoe doe je dat met een doelgroep die steeds ouder en meer zwaar zorgbehoevend wordt? Zijn robots en computergames (de enige) manieren om hen tot bewegen te motiveren?


Meer lezen

Steeds meer klantgericht ... of toch liever meer mensgericht?

De ouderenzorgsector geraakt langzaam maar zeker doordrongen van het belang van klantgerichtheid. Zorgteams reorganiseren zich om in te kunnen spelen op de expliciete vragen en impliciete verwachtingen van bewoners en hun familie. De ‘klant’ staat centraler dan ooit. Hoe staat het echter met de mens achter die klant? Zorgcoach Geert Bettinger schreef een pleidooi voor een korte stilstand en een focus op onze relatie met de zorgafhankelijke, voor een meer mensgerichte zorg.


Meer lezen

Maaltijdzorg - van moment van voeding naar moment van genot

Voeding krijgt terecht heel veel aandacht in het kwaliteitsbeleid van woonzorgcentra. Heel wat voorzieningen verbreden die focus, naar de totale maaltijdbeleving. En dat is terecht: onderzoek toont aan dat het algemeen welbevinden van WZC-bewoners in sterke mate wordt bepaald door de ervaring aan tafel. Die ervaring gaat breder dan de smaak. Ook de andere zintuigen staan op scherp.


Meer lezen