Zorg voor bewoner is ook zorg voor familie

"Niemand kan de zorg voor onze ouders beter doen dan wij zelf." Die gedachte pent (schoondochter) Frie neer in het gastenboek van residentie Poortvelde in Aarschot. In wat een aangrijpend dankwoord zou worden, beschrijft ze de zorgen, twijfels en bekommernissen die ze had toen haar schoonouders naar het woonzorgcentrum verhuisden.

Naar aanleiding van haar verhaal bracht Uitgerust Magazine een artikel over de soms moeilijke relatie met familieleden van bewoners.Voor de familie was het belangrijk dat het koppel zolang mogelijk samen kan blijven wonen en dat ze, in het geval het moeilijk wordt voor één van de twee, zo dicht mogelijk bij elkaar zijn. Als familie vinden ze openheid en betrokkenheid belangrijk. 

Als woonzorgcentrum moet je ook daar oog voor hebben: niet enkel de eigenheid en situatie van de bewoner, maar ook die van de familie. Uitgerust ging spreken met Raf Jacobs, diensthoofd sociaal werk in het Jessa Ziekenhuis en sociaal werkers Miriam Gawla en Tiana Berings delen hun ervaringen met geriatrische patiënten en hun familie. Lees het artikel in het herfstnummer van Uitgerust (pdf)

De tekst van de brief van Frie: 

"Wanneer je als kind of schoonkind je ouders/schoonouders de "laatste" verhuis regelt en je de zorg overdraagt, dan zit je met veel vragen, twijfels, bekommernissen, want je wil alleen maar het beste voor zij die je het leven gaven ... 

Je onderzoekt "argwanend" elk voorstel, elke suggestie ... want niemand kan de goede zorg die jij gaf beter doen!! Alle zorgen, twijfels of bekommernissen blijken onterecht! Onze ouders / schoonouders alsook wijzelf konden zich/ons geen betere plek inbeelde om een heerlijke tijd door te brengen. Ze voelen zich als herboren en iedereen is vol lof over de omkadering, de dienstbaarheid, de vriendelijkheid van IEDEREEN, het lekkere eten, de vele mogelijkheden. Ons Ma en Jos voelen zich net pubers en wij komen met plezier naar hier en vertrekken weer met een goed gevoel. Dikke pluim voor iedereen en zeker voor Werner, een "directeur" uit de duizend; een leider die tussen zijn mensen staat, die vind je nog zelden. Dank je wel voor dit stukje paradijs." E.F, 22 januari 2018.